HTML

Wmiki "igazsága"

Friss topikok

Linkblog

wmiki és Semmelweis Ignác

2013.02.22. 22:37 mimindannyian

Köszönjük vegyészmérnöknek az alábbi értékes írását

Kedvenc trollunk gyakran példálózik Semmelweis Ignáccal, hogy lám az ő elméletét is kétkedéssel fogadták és végül mégis neki lett igaza.


Idézetek tőle Semmelweissel kapcsolatban:


„biztos buta vagyok, mint semmelweis ignác, aki meg láthatatlan lényekben hitt”


„annak idején semmelweist is ostobának tartották, mert abban hitt, hogy a gyermekágyi lázat apró, láthatatlan lények okozzák”


„semmelweis ignácot meg diliházba zárták :x  a tudomány nevében...”


„hát igen a tudomány is így működik amit nem lehet látni az nincs aki pedig ebben kételkedik azt mágylára kell vetni vagy legalább diliházba, mint semmelweis ignácot”

wmiki gondolatmenete: Semmelweis korában megdöbbentően hathatott, hogy vannak olyan szabad szemmel nem látható élőlények, melyek körülöttünk élnek és mégis igaz akármennyire is hihetetlen, tehát a különböző ezoterikus dolgok is igazak akármennyire is megdöbbentőek, hihetetlenek.

Tudománytörténeti szempontból érdemes megjegyezni, hogy azokat a „láthatlan lényeket” akikre wmiki gondol, Antoni van Leeuwenhoek, holland természettudós pillantotta meg 1674-ben, egy saját maga által készített egylencsés, kétszázszoros nagyításra képes mikroszkópban. A 19. század második felében Louis Pasteur bizonyította a mikrobák szerepét az erjedéssel, rothadással és fertőzésekkel kapcsolatban. Pasteur nyomán Joseph Lister angol sebész 1865-ben felismerte, hogy a sebfertőzés okozói is baktériumok és orvosi műszereit karbolsavval sterilizálta.


Tehát nem Semmelweis fedezte fel a „láthatatlan lényeket”, nem kellett bennük hinnie, az ő felfedezése az,hogy állati eredetű „bomlott szerves anyag” nyílt sérülésekre való átvitelével magyarázta, és klórmeszes kézfertőtlenítéssel akadályozta meg a gyermekágyi láz kialakulását.


Semmelweis fel tudott mutatni látható eredményeket, a mindenféle ezoterikus hülyeséggel szemben. Az ezoterikus dolgokat nem azért nem fogadjuk el, mert mindenáron ragaszkodunk egyfajta materialista ideológiához amibe ezek nem férnek bele; azért nem fogadjuk el mert semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá,  hogy ezek a dolgok valóban léteznek.

A idézetek szerint ő azt gondolja, hogy Semmelweis azért került elmegyógyintézetbe, mert láthatatlan lényekben hitt, nos az igazság az, hogy 1865-ben 7 évvel azután, hogy az Orvosi Hetilapban "A gyermekágyi láz kóroktana" címmel publikálta felfedezését, az elmezavar jelei mutatkoztak nála, Bécsbe vitték, ahol elmegyógyintézetbe zárták. A betegsége miatt került intézetbe és nem a tudománnyal szembeni ellenállása miatt, ahogyan azt miki manó gondolja.



8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wmiki.blog.hu/api/trackback/id/tr234684603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.23. 14:07:12

remek poszt
egyetlen kérdésem volna:
ha ignác minden kétséget kizáróan bizonyította az igazát, akkor hogyan lehet az, hogy korának, hozzátok mérhetően széleslátókörű, felsőbbrendű értelmisége demokratái, tévedhetetlen tudósai nem hittek neki, sőt, még diliházba is záratták szerencsétlen párát?

2013.02.23. 14:27:11

@wmiki: Hittek neki miki baba, csak sokan féltékenyek voltak a szakmai sikerére, az meg le van írva a posztban, hogy miért került elmegyógyintézetbe.

Egyébként Semmelweis 1850-ben professzori kinevezést is kapott a Pesti Tudományegyetemen.
A Rókus kórházban meg főorvosi kinevezést.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.23. 14:32:14

@vegyészmérnök: :x
hát persze, hogy hittek neki...
azért kacagták, és tiltották ki.... aham... :x

2013.02.23. 15:01:48

@wmiki:

Nem tiltották ki sehonnan te kis nyuszi baba.
A professzori kinevezést biztos büntetésből adták neki....

captpicard 2013.02.23. 18:13:08

@vegyészmérnök: Te azt hiszed, hogy elolvasta a postot?

2013.02.23. 21:04:04

@captpicard: Reménykedtem benne, hogy elolvassa mielőtt reagál rá...

borisz 2013.04.01. 12:57:24

a reakciója pontosan lefedi az egész világképét - hogy nincs szükség bizonyítékokra, elég, ha sokáig hajtogatjuk a hüjeséget, máris rögtön valósággá válik. (az ellenségkép kreálása, a "ti", meg az "ők" használata konkrétumok helyett pedig sajnos egyre általánosabb a rajta kívüli világban is)
süti beállítások módosítása