HTML

Wmiki "igazsága"

Friss topikok

Linkblog

Wmiki a pártokról

2011.03.31. 23:24 mimindannyian

Wmiki tollából remek téveszme összefoglaló jelent meg. Fussuk át, itt nem kell tartani a sunyi moderálástól.

Pártokról

 Vannak akik azt sem bírják elviselni, ha valaki más pártban merészel hinni, mint amiben ők. Konkréten az index kommentelőkre gondolok, akiknek szúrja a szemét, az olyan komment, ami nem a Fideszt fikázza.

Személy szerint nem hiszek a pártokban. Vagy a hatalomban.

Érdekes. Védelmébe veszik azokat, akik nem olyanok mint ők, akik vele szemben hisznek pártokban, jelen esetben a fideszben. Tehát egy hitvitában úgy foglal állást, hogy ő nem hisz egyik félnek sem, brávó. Nézzük, hogy szólna az őszinte nyersfordítás:

Pártokról fogok írni, meg ami még eszembe jut és irritál, sokszor el kell mondanom, hátha igaz lesz.

Az indexen állati sokszor megszégyenülök, ha a fideszt védem, sokkal nagyobb az ellendrukkerek tábora, ez igazságtalanság!

De azért én különb vagyok, én olyan szurkoló vagyok, aki legalább megideologizálja a véleményét (igaz, az ellentábor is, de most ebbe ne gondoljunk bele).

 

Erről, hogy a kedvenc pártját védve megszégyenül, rögvest eszébe jut, hogy ugyanez van mindig, amikor az áltudományokat védelmezi a tudománnyal szemben, úgyhogy az is igazságtalanság:

Nem tartom jónak az olyan rendszereket, ahol egy kiválasztott csoport mondja meg valakinek, hogy mit kell csinálni, vagy miben kell hinni (A tudomány nevű szekta is ezt csinálja.) Ha pedig nem azt csinálja, akkor megbünteti.

Én még nem hallottam róla, hogy a tudomány bárkit megbüntetett volna, arról viszont már igen, hogy mindenféle vak hitet felkaroló szekták mészároltak az igazság nevében. A tudomány a józan gondolkodás intézményesedett formája. Wmiki láthatólag a józan gondolkodást veti el, így aztán a tudomány számára a megtestesült démon.

Fordítsuk le, mit ír:

Szörnyen érzem a bőrömben magam, hogy már egy középiskolai végzettséggel rendelkező valaki is simán begyalázza az elméleteimet, egyszerűen a természettudományos tananyagra hivatkozva. Megbüntetve érzem magam ebben a világban. Miért vagyok ilyen buta? :(

 

De ne feledjük a post címét, gyorsan vissza a pártokra:

Mindazonáltal jelenleg ilyen rendszerben élünk. És a most választható pártok közül messze a Fidesz a legjobb, az amelyik csinál is valamit. Még akkor is, ha a világgazdaság szükségszerűen bekövetkező összeomlása ellen tehetetlen.

 Bár nem hisz a pártokban, a logikus gondolkodást ellenzi, de azért meg tudja mondani melyik párt jó, melyik nem. És, hogy elhárítsa a kritikákat: nem ők csinálják rosszul, a világgazdaság az oka mindennek. De ismerős ez az érv..., pár éve még a maszop mondta ugyanezt. Wmiki szerintem MSZP szavazó. De egy ilyen vereség után ezt csak nem vállalhatja fel! Ja, és a világgazdaság össze fog omlani, meg a jön a világvége is, bezár a tesco. Valami rémisztőt mégis csak kell vallani, a félelem sok józan eszét el tudja venni, hátha ez híveket toboroz. Hogyan nézne az ki, hogy minden szép, boldog jövő áll előttünk ettől az átkozott tudománytól és kapitalizmustól hajtva? Na ne!

Jelenleg számomra rossz a világ, ezt a bölcsek úgy fogalmazzák (a spirits blogomon leírtam, bár nem fogtam fel, be kell valljam), hogy énbennem van a hiba, a világot megérteni kéne, nem sipákolni. Na, nem baj, a nyertessel vagyok, ő is jó, meg én is. A felelősséget meg elhárítom, ezt legalább megtanultam a szociktól.

Ja, és reszkessetek, mindjárt becsődöl az egész minden amiben hisztek, de jöhet hozzám, aki meg akar menekülni. Tudok adni üveggyöngyöket, meg jósolni kártyából, bennem megbízhat bárki!

 Most, hogy nincs több érve, kicsit torzítja a másik oldalt, billenjen már végre ki az a mérleg! Időtálló szöveg következik, az szadesz színeiben is ugyanígy elmondhatta volna bármikor, amikor az elképzelt párt a fidesz volt:

Persze lehet hinni a csodálatos MesePártban, ami tökéletes emberekből áll, és akik ellenzékből is úgy tudnák irányítani az országot, hogy mindenki boldog, és gazdag legyen. (Természetesen az ilyen elképzelt párt mellett, minden más a valóságban létező egy szemét banda.)

Vagyishogy:

Aki illúziókban hisz, az bugyuta. Én is azokban hiszek, jó, de az én illúzióim mégiscsak mások! Legalábbis az én szempontomból. Más szempont meg úgy sincs, abban nem hiszek. Tehát igazam van, mert igazam van. Na végre, most meggyőztem magam, huhh. (Szemét, aki nem ért velem egyet, a pártok esetén az szemét, aki a valós, létező ellen van, a tudományos kérdéseknél az szemét, aki a valós, létező mellett van. Remélem világos. Nekem nem, de ne boncoljuk ezt annyira!)

De térjünk csak vissza a tudományra!

Mint ahogy lehet hinni abban a kitalált történetben, hogy komplex rendszerek véletlenül alakulnak ki (evolúció), egy nagy robbanás után, amikor a kezdeti nagy semmi felrobbant.
 De amíg ezek létezésére nincs bizonyíték, akkor ne hazudjuk magunknak azt, hogy "racionális"an "gondolkodunk".

Wmiki szerint a tudomány hit. Amíg ebben nem változik meg, addig egy olyan hitet fog ostorozni, ami nem létezik. Ugyanakkor alkalmazza a mindennapokban, számítógép előtt ül, ő ebben is csak hinni tud, hogy miért működik. Káromlás lenne belegondolnia, hogy tudományos elméletek alapján rakták össze.

Az evolúcióról, az ősrobbanásról már sokszor, világosan, általános iskolásnak érthető szintre redukálva magyarázták el neki, hogy badarságokat állít. Olyan tartalommal ruházza fel ezen fogalmakat, aminek köze nincs a valódi jelentésükhöz. De nem olvas utána, nem tanul a jóindulatú kommentekből. Őneki nem a megértés kell, mert az összeomlasztaná az oly' nehezen összetákolt ezo-zagyva-világnézetét. Ő így maradt, megmerevedett, vén trotty korában is mérgesen fog a troli után integetni a botjával: "nincs semmi bizonyíték az elektromosságra, ez a jármű nem is létezik, sok hülye utas csak azért használja, mert félnek a tudománytól!".

Egyébként azt sem érti, mi a bizonyítás, mi az olyan elmélet, amit érdemes feltenni, mert minden kísérlet arra vall. Ha ezt elnéznénk neki, akkor csak azt az érvelési hibát követné el, hogy "ami nincs bizonyítva az nem igaz". De fordítsuk le:

Egy kukkot nem értek a tudományos elméletekből, és nem is akarok, beégtem már kismilliószor, amikor megpróbáltam, ezért ti se higgyetek bennük! Az én hitem jó, bizonyítani nem tudom, de érzem; a tudományos szemlélet ebbe beleköt, ezért ők csak rosszak lehetnek.

És amúgy is, amit én nem értek, az nem lehet igaz, de most komolyan, hát nem?...

 

Butaságból ötös!

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wmiki.blog.hu/api/trackback/id/tr832789886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.04.01. 01:07:15

Na ez így tökéletes, főleg a wmiki-magyar fordítás...:)

Ez a kedvencem:

"Ja, és reszkessetek, mindjárt becsődöl az egész minden amiben hisztek, de jöhet hozzám, aki meg akar menekülni. Tudok adni üveggyöngyöket, meg jósolni kártyából, bennem megbízhat bárki!"

És most jött el a pillanat, hogy elmenjek aludni...:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.04.01. 07:21:44

hát elég zagyva, ez a kitalált történet

most akkor ki a legjobb, mégis van csodálatos mesepárt, amiben annyian hisztek, index olvasók?

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.04.01. 09:29:19

@wmiki: nem neked íródott, elhiszem, hogy számodra zagyva.

Én speciel a fidesz nevű mesepártra szavaztam. Az indexolvasó meg te vagy.

brlv24 2011.04.01. 11:10:40

@wmiki: En ertettem, teljesen tiszta es vilagos:D

Nekem ez a kedvencem:
"Tehát igazam van, mert igazam van. "
:D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.04.01. 13:28:00

@wmiki: Miki, mi ez a Mesepárt, amit folyton emlegetsz?

Az a válasz, hogy "az, amiben ti Index-olvasók hisztek" nem elfogadható...

albino combino 2011.04.02. 11:34:29

@mimindannyian: Te vagy a hülye, hogy egy komplett blogot csinálsz és kielemzed, hogy vajon mit akart mondani, meg lefordítod a hsz-eit.
Drága mókamiki barátunk egy egyszerű troll. Nincs semmi mögöttes mondanivaló, nincs elemzésre érdemes történet mögötte.
Arra keményedik a kis pöcörője, hogy a 30 szavas szókincsével újra és újra felhúzhat egy csomó embert.

A kommentelők változnak de miki mint a sziklafal áll és mondja a hülyeségeit.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.04.02. 14:50:47

@albino combino: a sziklafal mivoltának a mai bejelentése is ellentmond. De azok a beszámolók is, hogy régen sokkal bátrabban fogalmazott meg önálló véleményt, mára meg már csak kötözködni és provokálni mer. Halad előre a zsákutcában.

A "komplett blogot csinálni" meg néhány kattintás. Alig több, mintha egyéb más blogon mondanám el a véleményem. De így legalább nem tűnik el csak úgy...

Szerintem amúgy a troll mivolt is lehet érdekes. Az ő esetében pl. sokkal érdekesebb a trollkodása, mint ami témákat valójában mondani akar. Elvakult ezo hívőkkel már találkoztam, de aki ilyen kitartóan fafejű, az a maga nemében gyöngyszem. Engem foglalkoztatnak az emberi elme tévútjai és betegségei, és aki ehhez aktív, önként jelentkezőként felfekszik a műtőasztalra, annak csak örülök. (És ha ő ettől lenne boldog, hát legyen boldog, nem irigylem, örülök, ha boldogok az emberek :) )

albino combino 2011.04.02. 18:31:09

@mimindannyian: engem csak az érdekelne még, hogy ő ezt komolyan is gondolja és tényleg ilyen hülye, vagy csak esténként hazamegy, bont egy sört és röhög a sok habzó szájún aki újra és újra nekifut, hogy meggyőzze. Kérdeztem már tőle is, de véletlenül eltűnt a kommentem a sok milliárd bit között.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.04.02. 19:31:07

@albino combino: erre válaszolok én neked: komolyan így gondolja. Mint ahogy nagyon sokan mások is.

Figyelj, elég kusza a világunk, technikailag rettentő sokat fejlődtünk az utóbbi időben ahhoz képest, amit előtte évezredeken át. Nem könnyű eligazodni. Mivel a technikai fejlődést a tudomány tette lehetővé, annak megértésével lehet leginkább eligazodni a sok cucc között, ami egy középkori embernek simán csak csoda lenne. És annyira közelről vesznek körül, hogy aki nem vonul el a hegyekbe szerzetesnek, az kénytelen valahogy rendet tenni a fejében. A tudományos elméletek megértése viszont nem triviális, főleg ha az iskolában kellően rossz tanárok ellenszenvet alakítottak ki a matek/fizika iránt. Van viszont egy menekülőút, legalábbis egy mindenre megoldást ígérő: az ezo maszlag. Pofonegyszerű összefüggések, és a világ minden kérdését megválaszolják. Ráadásul kielégítik az emberben meglévő vágyat a misztikum iránt. Nagyon vonzó kombó. Nem csoda, hogy sokan belecsúsznak.

És ha már benne vagy, akkor józan a gondolkodás nem más, mint hitszegés. Onnan nézve nem más, mint egy más hitrendszer. Wmiki is mindig a tudomány hittételeiről beszél. Sosem érti meg, hogy a tudomány nem hit, hanem a józan ész folyománya. Roppantul beszűkült a látásmódja minden ilyen hívőnek. Nem engedhetik meg maguknak, hogy megértsenek bárkit csak úgy... A hitük reményt ad nekik, ezért sokat invesztálnak bele (tanfolyamok, könyvek, ezo-kütyük megvétele). És mivel ezek nem működnek, csak placebó elven, ezért nagyon kell hinni bennük, hogy meggyőzzék magukat, hogy jó úton járnak. Az elvakulás szinte törvényszerű, mert kialakul kognitív disszonancia elhárításának ördögi köre.

A hatás hasonló, mint a vallásoknál, azzal a nagy különbséggel, hogy a vallások nem ellenkeznek a tudományos elméletekkel (egy ideje rájöttek, hogy nem éri meg. A katolikusok pl. explicite kimondták, hogy a tudomány és a vallás sosem kerülhet összeütközésbe, mert mindkettő az igazságot keresi - szvsz ez szép húzás, így csak azzal foglalkozik, ami az ő területe, azt amit nem lehet igazolni, se cáfolni, csak hinni benne. A tudománnyal ez tényleg sosem ütközik). Emiatt a vallás nem ilyen veszélyes, mint az ezo tanok.

Wmikinek (és a hasonlókank) hatalmas csapás lenne, ha sikerülne meggyőzni őket, hogy egy butaságba lovalták bele magukat nyakig. Világos, hogy ilyet nem vállalnak be holmi blog kommentek hatására. Inkább megpróbálnak másokat is meggyőzni a hitükről, mert az megnyugtató érzés (ha nekem vannak is kételyeim, de ennyi légy nem tévedhet..).

Úgyhogy ne várd, hogy valaha valamiben meg lehet győzni. Miért, te szeretnél a 30-adik osztályból visszabukni az 5-ödikbe? :) Ugye nem, ő sem!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.04.03. 00:30:03

@mimindannyian:
"Engem foglalkoztatnak az emberi elme tévútjai és betegségei, és aki ehhez aktív, önként jelentkezőként felfekszik a műtőasztalra, annak csak örülök."

Szintén. Ezért kezdtem el például - többek közt - a PETA után olvasni, Ingrid Newkirk lett a kedvenc elmebetegem, csak sajnos vele nem nagyon lehet kommunikálni. Ekkor jött wmiki, aki bizonyos téren hasonló elveket vall, mint az az elmebeteg "állatvédő" csoport, és még meg is fejeli ezotériával, meg a világgazdaságról kialakított bölcsességeivel.

Kincsesbánya.

Komolyan, az egyetemen két szeminárium között szépen átslattyogtam a könyvtárba. Elolvastam a híreket, felnéztem facebookra, aztán rászabadultam a wmiki kommentekre... egyszerűen félelmetes a viselkedési-, lelki-, és személyiségzavarok ilyen széles skálája.

"Figyelj, elég kusza a világunk, technikailag rettentő sokat fejlődtünk az utóbbi időben ahhoz képest, amit előtte évezredeken át. Nem könnyű eligazodni. Mivel a technikai fejlődést a tudomány tette lehetővé, annak megértésével lehet leginkább eligazodni a sok cucc között, ami egy középkori embernek simán csak csoda lenne."

Erre a cyberpunk irodalom kitalált egy remek jelzőt: a technosokk. Azt jelenti, hogy eljutunmk arra a pontra, ahol a technika fejlődése olyan minőségben és sebességgel változtatja meg a hétköznapi életet, hogy az ember elkezd lázadozni ellene, és megkérdőjelezi a hatékonyságát, sőt, az egésznek az értelmét. Persze, a cyberpunk műfajban ez Neo-luddita terrorszervezetekhez vezetett, a valóságban inkább csak arról van szó, hogy az ember, a bámulatosan fejlődő tudományos ismeretek és technológia elől a ezotériába és a vallásba menekül. Ez a gyökere minden a "vissza a természethez" maszlagnak, a műtrágyázás halálos jellegéről kitalált szövegnek, meg ugye a klónozás, meg az őssejt- és DNS-kutatás körüli alapvető balhénak. Az tudományos fejlődés olyan távlatokat nyitott meg, ami a babonásabb, illetve kevésbé nyitott elmének félelmetes is lehet, ezért rögtön ki is találja, hogy gonosz, nem is úgy van, meg mittudomén...

albino combino 2011.04.03. 11:06:14

A fenébe. Eltűnt a kommentem.

Tehát. Én nem hinném, hogy komolyan így gondolkodna wmiki. Évek óta ugyanazokat a kérdéseket teszi fel újra és újra. Már a legelején biztos volt olyan ember aki pontosan és részletesen elmagyarázott neki mindent.
Lehet, hogy az elején tényleg nem értette, vagy akár így is gondolta, de mostanra akkora "hírneve" lett, sőt a "wmiki" mára már fogalommá vált, hogy elég ha beböfög valami hülyeséget és máris minden figyelem ráirányul.

Volt annó a konteó blogon egy cikk a Tunguzka esetről. Tök jó kis agytorna ment, érdekes ötletek kb. 2-300 kommenten keresztül amikor megjelent wmiki, benyögött egy teljesen off hsz-t és tönkre is tette a beszélgetést. Egyből ugrott rá 2-3 ember, hogy elmagyarázza neki az evo-t vagy valami hasonló wmiki témát (már nem emlékszem pontosan)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.04.03. 17:31:36

@albino combino: Igen, ez igaz, de van egy teljesen komoly és normális blogja is, ahol nem az emberek sértegetésével szórakoztatja magát, és pmiki a felhasználóneve. Az fullosan az ezo hülyeségeket tolja. Már a bemutatkozásban is amit leír nagyon üt...:

Elsőre lehet, hogy provokátornak néz ki, de ő tényleg hisz ebben...

ttgyk.blog.hu/

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.04.03. 21:42:38

@albino combino: váltig állítom, hogy ő hisz ezekben, csak neked ezt olyan nehéz elhinni :).

"Évek óta ugyanazokat a kérdéseket teszi fel újra és újra. Már a legelején biztos volt olyan ember aki pontosan és részletesen elmagyarázott neki mindent. "

Ő nem azért kérdez, mert szeretné megérteni, hogy a tudomány miért mond mást (mint az ő hite), hanem azért, hogy lebeszéljen róla. Direkt úgy teszi fel a kérdéseket, és emel be hibás példákat (TV evolúció, meg az "arra célzol..." kezdetűek), hogy azt sugallja, hogy a tudomány téved. Ő ezekre a kérdőjellel végződő mondatokra nem felvilágosító választ vár. Ő arra vár, hogy egyesek azt mondják magukban: "hmm, télleg, lehet, hogy igaza van, hülyeség ez a tudomány! Amit ez a wmiki mond sokkal világosabb", ő híveket toboroz, hittérit a kérdései által.

Emiatt hiába magyarázza el bárki totál világosan, hogy téved, az neki irreleváns. Ő a lexikonárus, akinek egy célja van, eladni a lexikont, bármi áron. Ha te odamész, hogy ez nem is jó lexikon, vagy, hogy van már újabb kiadás, az őt mit sem érdekli, ő el akarja adni a készletet, amivel tele van a lakása. És ha teheti, elhallgattat, amikor mindenki előtt világosan megfogalmazod, hogy szemetet árul, hiszen rontod az üzletét.

Ezért nincs hatása a magyarázatoknak, mert nem akarja, hogy legyen. Abszolút nem nyitott a véleménye megváltoztatására. Se motivációja, (és szerintem) se képessége.

Ganthet 2011.06.16. 13:57:37

wmiki: Pásztor Miklós 0670-220-9200 Tapolca 8300 Simon István utca 15

2013.01.09. 20:16:47

Az a baj, hogy wmiki szaporodni is akar.

paratlan.hu/tarskereso/tapolca/pmiki-u6994

"Egy végtelenül kedves, vidám, családcentrikus lányt keresek, akinek fontos az, hogy a társa mellette álljon jóban-rosszban. Aki egy nagy, összetartó családot szeretne, SOK PICÚRRAL. Akinek szüksége van rám. Mert nekem nagy szükségem van rá."

Szerencsére úgy néz ki, hogy eddig nem nagyon talált magának társat, remélhetőleg a természetes szelekció megakadályozza őt a szaporodásban.

Reactor 2020.01.25. 01:37:36

Ebben speciel igaza van: a Zsindex nevű hazugsággyár a fórumával együtt mindig is otthont adott az ilyen felfogásnak, no meg az ezt valló söpredék férgeknek.
Nem véletlen hogy a Zsindex a legselejtesebb, legszánalmasabb viccoldal az egész világhálón, konkrétan az Internet pöcegödre. Még a 4chan is színvonalasabb nála, ami azért elég nagy szó. És ez természetesen duplán igaz a fórumjain vergődő csőcselékre.
Röhej, de a kuruc.infón nagyobb a szólásszabadság, mint a Zsindexen. Egy szélsőséges náci-fasiszta-rasszista-trappista oldalon soha nem törölték az ellentábor kommentjeit, míg a Zsindexen napi rendszerességű az övékével ellentétes vélemény törlése & a kiírójának kitiltása (igaz ugyan, hogy a kitiltogatás szart se ér amióta létezik VPN, de hadd erőlködjenek a kis zsidócsahosok). Ennyit a szólásszabadság és a liberalizmus verhetetlen bajnokáról :DDDDDDDDDD

Ha pártokról van szó, én se hiszek egyiknek se. Szimplán azért, mert igazmondó politikust kb. olyan gyakorisággal lelni, mint földönkívülit. Bár, elvileg földönkívülit már láttak...hogy ezért "bravó" jár nekem is, nos, nó komment.

A tudomány valóban nem büntet senkit, ha nem hisz neki - ez az ő egyéni szuverén döntése - a pártok viszont rendszeresen csinálják. Lehet, hogy agyon nem lövetnek, mint anno az "átkozsban", de nincs is rá szükség, látjuk Tomcat esetében is.

A kapitalizmus pedig egyáltalán nem a boldog jövő záloga. Sőt, konkrétan a kerékkötője. Lehet szidni a kommunizmust, de a kapitalizmus ettől nem lesz automatische jó dolog. A kommunizmusban legalább az illúzió megvolt, hogy a kisemberé a hatalom, a kapitalizmusban össz-vissz annyi jogod van, hogy négyévente elmehetsz szavazni. És mióta mindegyik párt úgy csal a választáson, ahogy akar, ennek a látszatjognak sincs semmi értelme. Kommunizmusban az ideológia volt az isten, kapitalizmusban meg a pénz. Kommunizmusban agyonlőttek, kapitalizmusban elszedik mindened, és kilöknek csupasz seggel az utcára, a többit elintézi az éhség vagy a januári mínuszhúsz, még lelkifurkájuk se lesz.
Innen nézve pedig a kapitalizmus se jobb semmivel, mint a kommunizmus volt. Csak most másképp szar.
süti beállítások módosítása